Bo Karlsson - sid 1

 

 

 

NORRBACKA INSTITUTET 1959-1962

 
Den som skriver detta är en kille som föddes i slutet på 30 talet och som vid nio års ålder fick en sjukdom som då inte visste namnet på. Det var flera år senare som det kom fram att sjukdomen hette Elefantiasis, som på svenska blir, elefantsjuka. Skadan hade gjort höger ben betydligt tjockare och liknande en bestående svullnad. Jag hade opererats två gånger på St Görans sjukhus i Stockholm. Efter den första operationen gick jag på en omskolningskurs för bil och traktormekaniker 1954-1955 i Vindeln Jag arbetade på en bilverkstad i Kramfors men kunde inte fortsätta med detta då benet ej klarade av detta arbete i längden
Sista gången opererades jag 1957 och jag var ej helt återställd vid tiden som jag kom till Norrbacka. Jag fick feberstackar med hög feber, 40 grader som varade några dagar. Efter sjukskrivningstiden sökte jag en utbildning på arbetsförmedlingen och de föreslog denna utbildning i Stockholm. Det var på hösten 1958 och det var klart att jag skulle börja på Norrbacka, hösten 1959.

590813 Hela historien börjar med att jag kom till Stockholm, Torsdagen den 13 Augusti 1959. Från Centralen kom jag till NBI, klockan 8.30 på morgonen, med taxi . Det började inte så bra, för taxiföraren hittade inte Norrbacka och jag hade inte en aning om var det låg. Det var ju första gången som jag akte dit. Jag tyckte först att det liknade ett sjukhus med inskrivning och allt. Jag var ju ganska van med den miljön efter alla mina sjukhus vistelser genom åren.

 

Jag kom på morgonen och det kom elever hop dagen. Den första var nog Tord Eriksson vi satt och pratade hela dagen tills alla kommit. Jag hamnade till slut i ett rum för fyra, vi var Bernt Rullander, Bengt Häggkvist, Sven Högväg samt jag själv.

590814. Upp 6.30 med samling i samlingsalen Sedan gick vi upp till dagrummet där det var an kort genomgång. Vi fikade kl 14 och bekantade oss med varandra.

590815. Vi steg upp till frukost och en morgonsamling i samlingssalen. Vi gick runt i lokaliteterna med husfar Källkvist . Vi var till fotbofisplanen som var strax intill. Vi åkte sen till Sjöndal, med NBls Wolksvagenbuss med lite saker åt Rullander som blivit sjuk under dagen.

590816. Söndag. Hoppas att min transistorradio kommer nästa vecka hemifrån. Det spelades fotboll på Solnaplanen som fotbofisplanen kallades.

590817. Den första dagen på verkstan började med att vi skulle bocka tråd ¢1.5mm. Det passade mig perfekt då jag hade bockat tråd till modelljärnvägen min i ett år, innan jag åkte till Stockholm.

590818. Nästa ~ filade vi olika former i mässlogplåt och såg en film om arbetarskydd och alkohol.

590819. Vi filade vidare, men i stålplåt. Vi var och badade i badavdelningen en historia i kakel med badkar runt väggarna, det ekade väldigt så att det var ett oerhört oväsen där under badningen. Jag fick radion hemifrån som skall hämtas på Dalagatan var den nu ligger.

590820. Filning av bricka och en kub som skulle passa i denna det gick bra.

590821. Mera filning. Detta filande pågick under hösten 1959 den höst som vi minns som en mycket varm höst och vi satt vända mot solen men det var tur att det var solskydd på utsidan som hindrade direkt solstrålning. Vi svettades och filade vidare.

590822. Filade idag också på en linjal den blev klar.

590823 Söndag Vi var alla till Rösjön och badade men inte jag för att jag var inte bra i min fot. Då vi skulle åka hem så gick bussen sönder så vi fick gå en % mil vi kom hem klockan 16.00 till en välbehövlig middag.

Nästa sida >