Jag tyckte för det mesta om maten på skolhemmet och jag kom från en liten skogsgård i det steniga nordöstra Blekinge med ganska enahanda mathållning. När jag kom till Helsingborg 1950 fick jag mat, som jag aldrig sett förut, till exempel tomat.
Frukosten var till viss del ett problem. Varannan morgon var det välling och varannan var det choklad och på vällingmorgnarna satt jag och tittade ner i koppen medan skinnet bildades och så tog jag upp skinnet med nypan och lade på tefatskanten och tog en liten klunk. Nytt skinn bildades o s v. En flicka som hette Margareta och hade flätor hade samma problem så vi fick sitta kvar till dess att vi druckit upp och det tog en stund efter att de andra hade gått och vi fått flytta till ett eget bord från våra vanliga platser. Där satt vi sedan med våra vällingkoppar och hatade varandra eftersom vi blev retade för dessa träffar. På kvällarna var det ofta gröt och jag tyckte om rågmjölsgröten och risgrynsgröten men ogillade ”månskensgröten”, som väl egentligen bara var kokt på vetemjöl.
Bland de för mig märkliga maträtterna var horngädda, som i kokt tillstånd hade gröna ben. Nu har jag lärt mig mer om denna fisk och när jag satt på Kungliga biblioteket och letade efter tidningsartiklar om Vanföreanstaltens skolhem i Helsingborgs dagblad, så hittade jag många andra intressanta artiklar och några handlade om att Öresund på 50-talet var ett av världens bästa sportfiskevatten för tonfisk och bamsar på upp till 400 - 500 kilo fångades regelbundet där. Anledningen till att tonfisken gick in i Öresund var att den följde stimmen av horngädda, som är deras favoritföda. Att det då fanns gott om tonfisk berodde på att bestånden av tonfisk i Nordsjön hade kunnat växa till under kriget då fisket låg nere. Via denna länk går det att läsa mer om tonfisket i Öresund http://www.raamuseum.se/Tonfisk.htm Jag minns inte att vi fick tonfisk att äta på skolhemmet, men däremot en annan fisk, som kallades kotlettfisk.
Min favorit var emellertid de stekta fiskbullarna. Jag mindes mycket väl ingredienserna och senare fick jag receptet av kokerskan tant Anna vid ett besök på skolhemmet. Min dotter Ida vann i slutet av 1980-talet andra pris i tidningen Land om den bästa potatisrätten med detta recept. Jag har inte hittat tidningen så jag skriver receptet ur minnet.
Tant Annas fiskbullar för fyra personer
1/2 kilo kokt potatis
1/2 kilo kokt torsk
1 riven gul lök
salt och peppar
ägg och mjöl till panering
olja eller annat matfett till stekning
Riv löken på rivjärn i en bunke, rör ner den kokta och väl avrunna torsken. Blanda i den kokta och pressade potatisen, salta och peppra. Rör om väl och forma runda bullar i stor köttbullstorlek. Doppa bullarna i uppvispat ägg, rulla dem därefter i mjöl och stek dem gyllenbruna i rikligt med olja eller margarin. Ät omedelbart med lingonsylt.
Skolhemsmaten.
Alf |Jag har alltid tyckt om mat, allting, mer eller mindre, med ett fåtal undantag. Följaktligen hade jag inte några svårigheter med maten på skolhemmet. På 40-talet var man som barn ”duktig” om man åt mycket så att man blev tjock och ”bussig” - och duktig skulle man ju vara. Tant Annas fiskbullar, som Roland beskriver, var även jag förtjust i. Däremot serverades också ibland mer normala fiskbullar av tuggummityp, sådana som man åtminstone förr kunde köpa på burk. Vi fick potatis och någon rosa tomatsås till och jag fick i början stålsätta mig ordentligt för att få ner dem, men efterhand lärde jag mig att äta dem utan ansträngning, dock inte med förtjusning.
Frukosten serverades klockan 7.40 och bestod på min tid mestadels av gröt och smörgås. För det mesta var det havregrynsgröt, ibland spetsad med nyponmjöl så att den stötte i orange och fick en speciell smak. Rågmjölsgröt förekom också. Någon gång i veckan var det nog mannagrynsgröt. Smörgåsarna var färdigbredda med vanligen förekommande pålägg och upplagda på en bricka, som kunde skjutas längs med bordet så att alla skulle räcka till och ta. När man ville ha en smörgås bad man inte bordsgrannen vara snäll och skicka brickan. Nej, man knackade helt enkelt med fingertopparna i bordsskivan, och då kom brickan farande. Man skulle först äta en ”grov”, dvs en smörgås på mörkt bröd, innan man fick ta en ”fin” på ljust bröd. Ibland fanns det en eller annan smörgås med extra gott pålägg, en tursmörgås, som ungarna vid bordet fick ta i tur och ordning. Vi fick själva hålla reda på vem som stod på tur och fick också avgöra vilka smörgåsar som skulle anses var av turkaraktär. Det kunde det förstås råda delade meningar om. Smörgåsarna var i allmänhet inte ransonerade utan vi fick äta så många vi ville. Undantagna var de som var ”tjocka”, skolhemsledningen delade uppenbarligen inte tjockhetsidealet. Under en period fick jag bara äta två smörgåsar per måltid. På söndagarna fick vi ägg i stället för gröt.
Middag fick vi klockan 11.40. Vissa stående inslag minns jag. På torsdagarna var det soppa. Ärtsoppan alternerades med köttsoppa och grönsakssoppa. Efterrätten var då pannkakor och sylt, tunnpannkaka eller ugnspannkaka. På fredagarna var det fisk, ofta kokt torsk med citronsås (som för min del krävde en tid av tillvänjning) och potatis. Lördagar serverades tant Annas fiskbullar med lingon eller kanske stekt salt sill med korintsås (ett bekymmer för några) och potatis. Därutöver förekom annan husmanskost av olika slag; kött och potatis och sås, falukorv, makaroner, fläskkorv med potatismos, blodpudding med mjölklingonsylt m.m. Efterrätten var ofta någon kräm med mjölk. På söndagarna tror jag att det mest var stek och potatis och brun sås.
Klockan 14.40 ringde gonggongen för mellanmål. Vi fick saft, mjölk eller, om vi fyllt tolv år och hade fått kaffekort, kaffe. Jag vill minnas att vi fick knäckebrödssmörgåsar utan pålägg till drycken. Ibland var det bullar i stället. Kanske var det på söndagarna.
Kvällsmat fick vi klockan 18.00, tror jag. Det var smörgåsar och ofta någon gröt eller kanske kräm. Jag minns särskilt en gröt på ris och äpplen, som var god. På tisdagskvällarna fick vi inlagd sill, ägghalvor och potatis. Gott. På torsdagarna var det kalvsylta och rödbetor.
Äppelgröt
Roland |Alfs berättelse väcker minne av äppelgröten och för mig är den förknippad med bad. Varje vecka skulle vi bada och tvättas ordentligt. Jag har glömt vilken veckodag det var, men jag tror att det var en dag för pojkarna och en annan dag för flickorna. Badrummet fanns på andra våningen mellan hissen och flickornas sovsalar. Efter att vi blivit skrubbade och rena fick vi kvällsmat och den bestod av äppelgröt och smörgås med prickig korv, som åts av oss iklädda pyjamas.