Utställning på Norrbacka 1995.

Roland Söderlund anordnade en utställning på Norrbacka med mängder av bilder och historik som handlade om Eugeniahemmet, Lidingö Skolhem och Norrbackainstitutet. Utställningen förlades till det som en gång var manliga elevhemmet på 3 trappor och den blev mycket välbesökt. Jag åkte dit och filmade med min videokamera, problemet var bara att det fanns så mycket foton och dokumentation att det var svårt att välja vad man skulle filma. Filmare: Rolf Johansson.

See video

Norrbacka på 1940-talet. Färgfilm utan ljud.

Mycket intressanta vyer runt Norrbacka och hur det såg ut då på 1940-talet. Filmen visar: Flickor som gymnastiserar och spelar boll och pojkar som kastar varpa på fotbollsplanen, vackra blommor i trädgården, panorering över Stockholm med Norra Station i förgrunden, KS-parken, Brunnsviken, Hagaparken med Koppartälten m.m.

See video

Handikappidrott 1964.

Första filmen: Solnaspelen 1964 med diverse idrotter såsom mattcurling, volleyboll, pingis, bågskytte, simning m.m.
Andra filmen efter 14,54 min. är från Norge 1964, med "ispigging" på Bislet, utförsåkning och längdåkning på Holmenkollen.
Tredje filmen efter 18,30 min. Sköndal vintern 1964 med allehanda vinteraktiviteter såsom korvgrillning, kälkhocky, curling (eller snarare "isboccia"´med varpastenar), längdåkning på kälke kallat "Vassrundan" och till sist pimpelfiske på Drevvikens is där en del t.o.m. sitter i sina bilar och pimplar.

See video

Norrbacka elevhem 1965. Provkörning av elmoppar. Rullstolar i City.

Filmen börjar i svart/vitt med diverse elever på ett av elevhemmen. Sedan följer rullstolsinnebandy i Samlingssalen och en kort snutt med bordtennis.
Efter 4,40 min. blir det färgfilm med provkörning av div. elmoppar.
Efter 16,30 min. blir det rullstolar i Sthlm City i färg. Filmen börjar på parkeringen utanför Tallbo där kändisen "Svenne Berka" sitter i sin rullstol. Sedan rullar rektor Gert Boström rullstol tillsammans med div. lärare och elever runt i Stockholm City för att testa framkomligheten.

See video

Första studentexamen på Norrbacka 1967. Svart/vit film utan ljud.

Rektor Karl-Erik Fylking, rektor Gert Boström med fru Hjördis, läraren Lennart Öhnell, minister Ingemund Bengtsson.
Nyblivna studenter: Bengt Christoffersson, Kjell-Ove Lernö, Bror Hedin, Ulla Ström, Lennart Bosrup, Bertil Bosrup, Lars Hagström, Klas-Åke Nilsson, Harry Stenberg, Ingrid Buch (Särnstedt) m.fl.

See video

Fackskolan på Norrbacka 1971. Färgfilm utan ljud.

Filmen är en Super-8 utan ljud filmad av mig, Rolf Johansson, när jag gick på Fackskolan åren 1969-71.
Man får se lektioner i maskinskrivning med läraren Vivan Nodbrink, engelska med Märta Mellberg, konsumentkunskap med Ann-Christin Wangler, företagsekonomi med Johan Borgenstierna, matematik med Rose-Marie Johansson, läraren Ove Emanuelsson, samhällskunskap med klassföreståndaren Ann-Marie Eldh och gymnastik i samlingssalen med Brita Karlin.
Mitt i filmen spränger Ulf Sellgren, Håkan Kax, Bengt "Fimpen" Lindberg och Martin ölburkar utanför Tallbo. Filmen avslutas med Norrbackaelever som besöker GIH.

See video

Norrbacka-eh video 1

Första videon från en DVD som Sören Rosberg spelade in. Ljudet är om mixat en del men är inte av bästa kvalite.

See video